Wyniki i powikłania równoczesnej radiochemioterapii chorych na raka szyjki macicy - Jakubowicz, Jerzy; Reinfuss, Marian; Blecharz, Paweł; Skotnicki, Piotr; Szatkowski, Wiktor; Krzystek-Małecka, Halina (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
W pracy przedstawiono wybrane wyniki radiochemioterapii chorych na miejscowo zaawansowanego raka szyjki macicy, prezentowane w piśmiennictwie od czasu alertu National Cancer Institute ogłoszonego w lutym 1999 r., w którym rekomendowano tę metodę leczenia. Wykazano, że różny skład populacyjny i kliniczny prezentowanych grup chorych, mniej lub więcej odmienne metody napromieniania i leczenia systemowego, wreszcie różne kryteria skuteczności tego leczenia sprawiają, że wyniki radiochemioterapii różnią się znacznie między poszczególnymi ośrodkami. Przedstawiono również porównanie wczesnej i późnej toksyczności samodzielnej radioterapii i radiochemioterapii tej grupy chorych.