Arteterapia jako metoda profesjonalnej pomocy chorym na nowotwory - Stańko, Maja (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
Choroby nowotworowe stanowią obecnie jedną z głównych przyczyn zgonów w krajach rozwiniętych. Choroby te mają aspekt fizjologiczny oraz psychologiczny. Stanowią jedno z największych wyzwań współczesnej medycyny oraz problem psychologiczny w kontekście indywidualnym i społecznym. Trudności natury psychologicznej i emocjonalnej są ściśle powiązane z dolegliwościami somatycznymi, a tym samym wpływają na przebieg i efekty leczenia choroby. Współcześnie podejmuje się coraz więcej nowych działań w celu pomocy osobom chorującym na nowotwory. Jedną z form pomocy psychologicznej jest odmiana psychoterapii nazywana arteterapią. Badania nad efektami arteterapii w pracy z chorymi na nowotwór wskazują na redukcję lęku, stanów depresyjnych, stresu, a jednocześnie wzrost samooceny dotyczącej ogólnego stanu zdrowia. Artykuł stanowi syntezę możliwości działań arteterapeutycznych oraz ich efektów prezentowanych w literaturze polskiej i zagranicznej, w pracy z chorymi na choroby nowotworowe.