Ciśnienie tętnicze i tętno w okresie okołooperacyjnym. Rola personelu pielęgniarskiego w dokonywaniu pomiarów ciśnienia tętniczego i tętna w okresie przedzabiegowym, śródzabiegowym i pozabiegowym - Kapała, Wojciech; Chojnacki, Maciej (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2008)
Streszczenie W artykule omówiono zagadnienie pomiaru ciśnienia tętniczego i tętna w okresie okołooperacyjnym. Przedstawiono znaczenie dokładnego i systematycznego pomiaru ciśnienia tętniczego i tętna zarówno przed operacją, w jej trakcie, jak i po zabiegu operacyjnym. W dokonywaniu pomiarów ciśnienia tętniczego i tętna w okresie okołooperacyjnym wskazano na dużą rolę personelu pielęgniarskiego, uzasadniając to częstym kontaktem z pacjentem w okresie okołooperacyjnym, co w rezultacie przyczynia się do bezpiecznego przygotowania chorego do operacji, udanego jej przebycia oraz równie bezpiecznego okresu pooperacyjnego.