Problemy pielęgnacyjne u chorych z krwawieniem podpajęczynówkowym z pękniętego tętniaka leczonych operacyjnie - Dopierała, Lidia (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2008)
Cel pracy: Celem pracy jest przedstawienie najczęściej występujących problemów pielęgnacyjnych u chorych z rozpoznanym krwawieniem podpajęczynówkowym z pękniętego tętniaka naczyń mózgowych. Materiał i metoda: Badaniem objęto 44 chorych leczonych na Oddziale Neurochirurgii i Neurotraumatologii Szpitala Wojewódzkiego im. dr. J. Biziela w Bydgoszczy w 2007 r. Badanie wykonano metodą sondażu diagnostycznego z użyciem kwestionariusza ankiety własnej konstrukcji. W kwestionariuszu zawarto dane socjodemograficzne, ocenę punktową wg skali Hunta i Hessa przy przyjęciu do szpitala, ocenę chorego wg Arkusza kategoryzacji chorych w dniu przyjęcia i wypisu, ocenę wyników leczenia z użyciem Glasgow Outocome Scale w dniu wypisu, skalę Karnofsky’ego oraz rejestrowano główne objawy choroby występujące w okresie przedoperacyjnym i pooperacyjnym. Wyniki: Wśród badanych przewagę stanowiły kobiety (60%). Problem pielęgnacyjny, dotyczący aż 80% badanych przy przyjęciu i 70% przy wypisie chorych to ból głowy. Wnioski: 1. Nie istnieje zależność pomiędzy płcią, wiekiem, jak również miejscem zamieszkania a zastosowaną metodą leczenia operacyjnego tętniaka mózgu. 2. Zarówno przed, jak i po zabiegu operacyjnym najczęstszym obserwowanym problemem u znacznej grupy chorych były bóle głowy o różnym nasileniu, niedowłady oraz zburzenia psychiczne. 3. Pacjenci operowani metodą embolizacji uzyskiwali w ocenie skal niższe wartości zarówno przy przyjęciu, jak i przy wypisie, co oznacza mniejszy deficyt samoopieki. 4. Do oceny chorych z powodu krwawienia podpajęczynówkowego stosuje się skalę Hunta i Hessa, Arkusz kategoryzacji chorych, Glasgow Outocome Scale oraz skalę Karnofsky’ego.