Kardiochirurgia dorosłychOdległa przebudowa serca po chirurgicznej ablacji migotania przedsionków – 4-letnia ocena funkcji transportowej lewego przedsionka i zmian poziomu hormonu natriuretycznego (NT-proBNP) - Suwalski, Grzegorz; Suwalski, Piotr; Śledź, Mariusz; Scisło, Piotr; Kochanowski, Janusz; Witkowska, Anna; Popiel, Zbigniew; Kuriata, Jarosław; Wilimski, Radosław; Majstrak, Franciszek; Suwalski, Kazimierz B. (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Wstęp: Chirurgiczne leczenie migotania przedsionków (MP) jest metodą o wysokiej odległej skuteczności. Wciąż jest niewiele danych o długoterminowych zmianach funkcji transportowej lewego przedsionka. Cel: Ocena remodelingu lewego przedsionka (frakcja wyrzutowa lewego przedsionka, FWLP) oraz wydolności serca (poziom hormonu natriuretycznego, NT-proBNP) w 4-letniej obserwacji pacjentów po chirurgicznej ablacji MP. Materiał i metody: U 84 pacjentów (średni wiek 64,4±9,8 lat) poddanych chirurgicznej ablacji MP w okresie 3, 6, 12, 24 i 48 miesięcy po zabiegu wykonywano ocenę FWLP, oznaczano poziom NT-proBNP oraz oceniano rytm serca w 24-godz. badaniu metodą Holtera. Punktem końcowym kwalifikującym do grupy rytmu zatokowego (RZ) lub MP było wystąpienie potwierdzonego elektrokardiograficznie MP w którymkolwiek okresie obserwacji. Wyniki: W grupie RZ (76% pacjentów) obserwowano istotnie wyższą średnią FWLP względem grupy MP: 31,6 (±10,6) vs 24,6 (±7,2) %, p=0,007. W grupie RZ obserwowano niższe względem grupy MP wartości NT-proBNP (pg/ml), odpowiednio: w okresie 24 (357,6±319 vs 782±471 pg/ml, p=0,006) i 48 miesięcy (456,6±182 vs 1531±650, p=0,03) po ablacji. Pomiędzy grupami nie stwierdzono istotnej różnicy w zakresie przedoperacyjnego wymiaru lewego przedsionka (grupa RZ: 55±11 mm; grupa MP: 59±16 mm, p=0,2) ani czasu trwania arytmii (grupa RZ: 5,1±5,4 lat; grupa MP: 4,49±3,86 lat, p=0,6). Wnioski: Utrzymanie stabilnego rytmu zatokowego po chirurgicznej ablacji MP związane jest z zapewnieniem lepszej długoterminowej funkcji transportowej lewego przedsionka i poprawą wydolności serca w porównaniu z pacjentami z incydentem nawrotu MP.