Kardiochirurgia dorosłychWyniki chirurgicznej rekonstrukcji lewej komory serca - Deja, Marek; Janusiewicz, Piotr; Biernat, Jolanta; Malinowski, Marcin; Gołba, Krzysztof S.; Domaradzki, Wojciech; Bachowski, Ryszard; Jasiński, Marek; Ceglarek, Wojciech; Woś, Stanisław (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Cel pracy: Ocena wyników wczesnych i odległych chirurgicznej rekonstrukcji lewej komory serca (SVR). Materiał i metody: W naszej klinice w okresie 8 lat wykonano zabieg rekonstrukcji lewej komory serca u 102 chorych (w tym 75 mężczyzn) w wieku 63±7 lat. Wyjściowe LVEDV wynosiło 219±65 ml, ESV 150±55ml, a EF 32±8%. U 53 chorych (52%) do SVR użyto łaty. W trakcie operacji wszczepiono średnio 2,9±1,1 pomostów wieńcowych (min. 0 – maks. 5). U 43 (42%) pacjentów wykonano dodatkowo MV plastykę, u 1 MVR, u 4 TV plastykę, u 1 zamknięto VSD pozawałowe, u 1 ASD, u 1 wykonano AVR i u 1 wymianę aorty wstępującej. Wyniki: Odnotowano 8 zgonów okołooperacyjnych (7,8%). Przeżycie roczne, 2-, 3-, i 5-letnie wynosiło odpowiednio: 83±5%, 76±5%, 72±6% i 62±7%. W wyniku operacji uzyskano spadek EDV do 172±52 ml (p<0,001), ESV do 112±50 ml (p<0,001) oraz wzrost EF do 37±11% (p=0,053) w ostatnim badaniu echokardiograficznym. W ostatniej kontroli obserwowano klasę NYHA 1,6±0,7 znamiennie niższą od wyjściowej 2,1±0,9 (p=0,009) oraz klasę CCS 0,6±0,6 niższą od wyjściowej 1,6±1,2 (p<0,001). Interwencja na zastawce mitralnej zwiększała śmiertelność okołooperacyjną: 13,9% vs 3,4% (p=0,1) oraz odległą: przeżycie 3-letnie 63±8 vs 80±8% (p=0,04). Wpływ większych wyjściowo objętości lewej komory nie był znamienny statystycznie. W analizie wieloczynnikowej frakcja wyrzutowa <30% zwiększała śmiertelność odległą – IS 3,0 (95% GU 1,1–7,7) p=0,02. Wnioski: Operacja SVR może być dodawana do rewaskularyzacji chirurgicznej w leczeniu kardiomiopatii niedokrwiennej z akceptowalnym ryzykiem okołooperacyjnym. Przeżycie odległe w naszej grupie chorych wydaje się niższe niż w wynikach grupy RESTORE. Wpływ SVR na przeżycie odległe wymaga oceny w badaniu klinicznym z randomizacją.