Kardiochirurgia dorosłychOcena parametrów pooperacyjnego remodelingu lewej komory w randomizowanym porównaniu aortalnych protez bezstentowych ze stentowymi w badaniu rezonansu magnetycznego serca (CMR) - Gocoł, Radosław; Jasiński, Marek; Ulbrych, Piotr; Duraj, Piotr; Hudziak, Damian; Baron, Jan; Woś, Stanisław (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Wstęp: Badanie rezonansu magnetycznego serca (CMR) jest nową dyscypliną o olbrzymich możliwościach wynikających z wysokiej jakości i rozdzielczości obrazu, w połączeniu z bezinwazyjną częstotliwością zastosowanych fal radiowych. Cel: Wprowadzenie do badań rezonansu magnetycznego segmentarnego podziału mięśniówki lewej komory daje możliwość precyzyjnej oceny zmian masy lewej komory oraz regionalnej kurczliwości. Materiał i metody: Badaniem z randomizacją objęto 26 chorych z istotną stenozą aortalną, poddanych wymianie zastawki aortalnej na protezę bezstentową lub stentową. Chorych oceniano przed operacją oraz 6 miesięcy po operacji. Analizie poddano dane demograficzne oraz parametry CMR: masę lewej komory serca, EDD, ESV. W analizie segmentarnej lewą komorę podzielono na 3 równomiernie rozmieszczone poprzeczne płaszczyzny: płaszczyzna zastawki mitralnej (nr 1), środkowokomorowa (nr 2) i śródkomorowa – mięśnie brodawkowate (nr 3). Każdą z płaszczyzn podzielono na 17 segmentów (adaptacja podziału z echokardiografii): płaszczyzny nr 1 i 2 na 6 segmentów (przedni, przednioprzegrodowy, tylnoprzegrodowy, tylny, tylno-boczny, przednio-boczny); płaszczyznę nr 3 na 4 segmenty (przedni, przegrodowy, tylny, boczny). Oceniano ich grubość (ang. thickness) oraz regionalną kurczliwość (ang. thickening). Wyniki: Po 6 miesiącach w całej grupie chorych zaobserwowano znaczącą redukcję masy lewej komory serca z 222,2±88 g do 183,7±77 g (p<0,05), a w szczególności w podgrupie zastawek bezstentowych, gdzie masa zmniejszyła się z 226±68 do 167,2±56 (p<0,03). Dodatkowo znamiennie statystycznie zmniejszyło się EDD ze 168±77 do 133,45±54; (p<0,05). W analizie segmentarnej zaobserwowano istotną poprawę regionalnej kurczliwości (thickening) w segmentach odpowiadających płaszczyźnie podstawnej oraz śródkomorowej serca, szczególnie segmentów przednich i tylnych. Wnioski: W okresie pooperacyjnym obserwujemy cechy odwrotnego remodelingu lewej komory serca wyrażone zmniejszeniem się masy lewej komory oraz poprawą segmentarnej funkcji skurczowej.