Wady wrodzoneZmodyfikowana operacja Norwooda u noworodka z dwunapływową komorą lewą, przełożeniem wielkich pni tętniczych, niedorozwojem komory prawej, lewostronnym łukiem aorty i odejściem prawej tętnicy podobojczykowej od aorty zstępującej. Opis przypadku - Kołcz, Jacek; Skalski, Janusz H. (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Operacja Norwooda z różnymi wariantami zespolenia systemowo-płucnego wykonywana jest obecnie z powodzeniem u noworodków z zespołem niedorozwoju lewego serca. Najczęściej stosowane modyfikacje to prawostronne zespolenie systemowo-płucne typu Blalock-Taussig (RBTS) oraz zespolenie pomiędzy prawą komorą a pniem tętnicy płucnej (RV-PA). W pracy przedstawiono modyfikację operacji Norwooda zastosowaną u noworodka z dwunapływową komorą lewą, przełożeniem wielkich pni tętniczych, niedorozwojem prawej komory oraz odejściem prawej tętnicy podobojczykowej od aorty zstępującej. Z powodu wariantu anatomicznego wady u noworodka wykonano klasyczną rekonstrukcję łuku aorty za pomocą łaty z homogennej tętnicy płucnej. Zespolenie systemowo-płucne z użyciem protezy z politetrafluoroetylenu wszyto pomiędzy prawą gałąź tętnicy płucnej a wzmocnioną za pomocą łat z autogennego osierdzia (utrwalonych w glutaraldehydzie) zrekonstruowaną aortę wstępującą. Operacja Norwooda z niewielkimi modyfikacjami technicznymi może mieć zastosowanie w coraz szerszym spektrum wad wrodzonych serca o typie serca jednokomorowego jako wstępny etap paliatywnego leczenia przed operacją hemi-Fontana i Fontana.