Wady wrodzonePrzełożenie pni tętniczych z ubytkami w przegrodzie międzykomorowej u wcześniaka z masą urodzeniową 1400 g. Opis pomyślnego przebiegu leczenia - Skalski, Janusz H.; Mroczek, Tomasz; Kordon, Zbigniew; Kania, Urszula; Mitkowska, Zofia; Rudziński, Andrzej; Pypłacz, Dariusz; Kołcz, Jacek; Dudyńska, Mirosława; Pietrzyk, Jacek J. (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
W pracy opisano pomyślny przebieg leczenia u wcześniaka z niską masą urodzeniową – 1400 g, z całkowitym przełożeniem pni tętniczych, współistniejącymi mnogimi ubytkami w przegrodzie międzykomorowej i drożnym przewodem tętniczym. Termin leczenia operacyjnego odroczono, stosowano stały wlew prostaglandyny E1. W 13. dobie życia wykonano u dziecka septostomię balonową metodą Rashkinda (masa ciała wynosiła wówczas 1340 g). W 70. dobie życia (wiek chronologiczny 10/52; wiek skorygowany 2/52), przy masie ciała 2450 g przeprowadzono korekcję anatomiczną wady (ang. arterial switch). Przebieg pooperacyjny był pomyślny. 7 miesięcy po wykonanej operacji dziecko rozwija się harmonijnie, nie stwierdza się nieprawidłowości ze strony układu krążenia ani jakichkolwiek zaburzeń neurologicznych.