Niewydolność serca i płuc, transplantologiaWdrożenie pierwszego w Polsce programu transplantacji płuc szansą na uratowanie chorych z trwałym i nieodwracalnym uszkodzeniem tego narządu - Wojarski, Jacek; Żegleń, Sławomir; Przybylski, Roman; Jastrzębski, Dariusz; Sioła, Mirosława; Drżał, Karina; Nożyński, Jerzy; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Pierwszy program transplantacji serca zapoczątkował w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu w 1985 r. Zbigniew Religa i do chwili obecnej jest on z powodzeniem realizowany – objął ponad 800 pacjentów. Mimo że program transplantacji serca i płuc został z powodzeniem zapoczątkowany w Zabrzu przez Zembalę i współpracowników w roku 2001, a pojedynczego płuca w roku 2002, to jednak uruchomienie pierwszego w Polsce programu transplantacji płuc nastąpiło w Zabrzu dopiero w roku 2004 i do chwili obecnej obejmuje 21 wykonanych transplantacji pojedynczego płuca, obu płuc, serca i płuc. Zorganizowany program opiera się na fachowej i dobrej współpracy transplantologów, anestezjologów, pulmonologów, kardiologów. Zgromadzone doświadczenie własne i ośrodka w Zabrzu, wsparte szkoleniami i współpracą z ośrodkami zagranicznymi, głównie w Hanowerze (prof. A. Haverich, dr A. Simon) i Pittsburghu (dr Y. Toyoda), wpłynęły na to, że uzyskano dobry wynik zarówno wczesny, jak i odległy. Świadczy o tym fakt, że 15 chorych po transplantacji płuc opuściło szpital i cieszy się dobrą wydolnością po transplantacji. Programem transplantacji płuc kieruje w Zabrzu dr Jacek Wojarski we współpracy ze środowiskiem transplantologów, anestezjologów, pulmonologów i kardiologów.