Dzielimy się doświadczeniemMało inwazyjna torakotomia przednio-boczna w kardiochirurgii wrodzonych wad serca - Pawlak, Szymon; Ciurysek, Magdalena; Skalski, Janusz H.; Wites, Marek; Radziszewska, Ewa; Gburek, Tadeusz; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Wstęp: Rozwój nowych technik kardiochirurgicznych powoduje stałe dążenie do zmniejszenia urazu operacyjnego, a także poprawy komfortu pacjentów po zabiegach korekcji wad serca. Materiał i metody: Ocenie poddano wyniki leczenia 18 pacjentów operowanych z powodu wad wrodzonych serca z mało inwazyjnego dostępu poprzez torakotomię przednio-boczną prawostronną. Wyniki porównano z analogiczną grupą pacjentów operowanych z dostępu klasycznego poprzez sternotomię. Ocenie poddano czas trwania zabiegu operacyjnego, czas powrotu pacjenta do pełnej sprawności fizycznej, drenaż pooperacyjny i powikłania. Wyniki: Średni czas wykonania operacji z dostępu kosmetycznego był dłuższy o 33% w porównaniu z czasem wykonania operacji klasycznej, drenaż pooperacyjny był średnio o 42% mniejszy. Czas powrotu do pełnej sprawności był krótszy o 18 dni. Wnioski: Zabiegi wykonane z dostępu poprzez torakotomię przednio-boczną prawostronną zmniejszają uraz operacyjny, umożliwiają szybszy powrót do pełnej sprawności. Są one jednak trudniejsze technicznie i powinny być wykonywane przez doświadczonych chirurgów. Należy pamiętać, że z dostępu poprzez torakotomię prawostronną można wykonać jedynie korekcje wad wrodzonych wykonywanych rutynowo z dostępu poprzez prawy przedsionek.