Dzielimy się doświadczeniemLeczenie chirurgiczne tętniaka rzekomego i ropnia okołozastawkowego w przebiegu bakteryjnego zapalenia wsierdzia - Widenka, Kazimierz; Mazur, Witold; Stącel, Tomasz; Kolowca, Maciej; Szymanik, Izabela; Kurowicki, Arkadiusz; Deja, Marek; Woś, Stanisław (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Celem pracy był opis przypadków, w których w reoperacji zastosowano zastawkę bezstentową jako leczenie bakteryjnego zapalenia wsierdzia. U 1. pacjenta bakteryjne zapalenie wsierdzia spowodowało powstanie tętniaka rzekomego w miejscu zespolenia dystalnego aorty. Termin operacji został odroczony, ponieważ wystąpił udar krwotoczny z objawami niedowładu połowiczego. Operację przeprowadzono w głębokiej hipotermii z zatrzymaniem krążenia. Przebieg pooperacyjny był niepowikłany. U 2. pacjenta wykorzystano zastawkę bezstentową do leczenia bakteryjnego zapalenia wsierdzia po operacji wymiany aorty wstępującej i implantacji zastawki mechanicznej. Po operacji wystąpił blok przedsionkowo-komorowy III stopnia wymagający wszczepienia symulatora. Leczeniem z wyboru w przypadku infekcji sztucznej zastawki jest implantacja homograftu aortalnego. Ze względu na jego ograniczoną dostępność alternatywą może być zastosowanie zastawki bezstentowej.