StudenciNagłe zatrzymanie krążenia w przebiegu świeżego zawału serca - Chrobak, Wojciech; Niedziela, Jacek; Urlik, Maciej; Gąsior, Mariusz; Nadziakiewicz, Paweł (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2008)
Liczne badania pokazują, że najczęstszą przyczyną zatrzymania krążenia u osób dorosłych jest choroba niedokrwienna serca, a przede wszystkim świeży zawał serca. Najbardziej niebezpiecznym okresem są pierwsze godziny zawału, kiedy to najczęściej dochodzi do komorowych zaburzeń rytmu w postaci migotania komór. Najczęściej dzieje się to w warunkach przedszpitalnych, w domu, gdzie przeżycie tych pacjentów w głównej mierze zależy od reakcji świadków zdarzenia. Drugą grupę stanowią pacjenci, u których zatrzymanie krążenia pojawia się w szpitalu. Są to najczęściej osoby z dużym uszkodzeniem serca, we wstrząsie i z innymi powikłaniami. Wprowadzenie nowych metod leczenia świeżego zawału serca w znacznej mierze zredukowało częstość występowania zatrzymań krążenia w grupie chorych hospitalizowanych. Jednakże wystąpienie epizodu nagłego zatrzymania krążenia sprawia, że rokowania nie są optymistyczne. Śmiertelność waha się od 30 do 95% i zależy między innymi od miejsca, w którym doszło do zatrzymania krążenia, jego patomechanizmu oraz szybkości podjęcia akcji reanimacyjnej.