W krainie chaosu - Wojteczek, Justyna (Menedżer Zdrowia, 2008)
Marnujemy trudne do oszacowania pieniądze, bo nie ma jasnych kryteriów dopuszczania i eliminowania technologii medycznych i farmakoterapii. Konsekwencją takiego stanu rzeczy jest chaos panujący w sposobach leczenia stosowanych w Polsce, a pacjent może liczyć jedynie na łut szczęścia, że dostanie się do dobrego lekarza czy szpitala. Agencja Oceny Technologii Medycznych do tej pory wydała zaledwie 19 rekomendacji dla ministra zdrowia w sprawie refundowania bądź nie określonych terapii. Co państwo finansuje, jest zawsze decyzją polityczną – przekonują zachodnieuropejscy eksperci HTA. Problem w tym, że powinna być wydana na podstawie wiarygodnych danych i według wcześniej ustalonych priorytetów. My błądzimy w oparach niejasności i trudno się dziwić, że znaczna część opinii publicznej jest przekonana, że o tym, jak leczeni są Polacy, decydują firmy farmaceutyczne poprzez lobby lekarskie.