Bez standardu? Ostrożnie! - Matusewicz, Wojciech (Menedżer Zdrowia, 2008)
Medycyna to sztuka – wiadomo. Są jednak standardy leczenia, które powinno się stosować. Czy zawsze? Oczywiście nie, ale decyzja o leczeniu poza standardem musi być podjęta rozważnie. Okazuje się bowiem, że chorzy leczeni niestandardowo są o 20 proc. bardziej narażeni na groźne powikłania. Warto też wziąć pod uwagę fakt, że niektóre kraje, jak na przykład Japonia, zakazują stosowania leków poza wskazaniem rejestracyjnym (off label). Decyzje w skali makro, jak leczyć, muszą zapadać w trójkącie: prezes NFZ ( musi być bezduszny, bo stoi na straży pieniędzy), minister zdrowia (który nie może być bezduszny, bo dba o zdrowie społeczeństwa) i AOTM (która musi być merytoryczna).