Angielski pacjent. Rozmowa z Brianem Edwardsem, prezydentem Europejskiej Federacji Szpitali i Opieki Zdrowotnej (HOPE) - Wojteczek, Justyna (Menedżer Zdrowia, 2008)
Wielka Brytania miała złą sławę, jeśli chodzi o wskaźniki czasu oczekiwania na procedury zabiegowe. Rząd zadeklarował, że skrócenie czasu oczekiwania na operacje jest priorytetem w ochronie zdrowia. I ta deklaracja, złożona na serio, była pierwszym krokiem na drodze do uporządkowania sytuacji. Za tym poszły określone wymagania wobec menedżerów, reorganizacja pracy szpitali i inwestycje. Efekt? Czas oczekiwania na procedury zabiegowe w Wielkiej Brytanii należy do najkrótszych w Europie.