Menedżer idealny - Janowski, Marcin (Menedżer Zdrowia, 2008)
Zwykle menedżerów w ochronie zdrowia ocenia się źle. Tymczasem nie jest już tak fatalnie, jak przed laty. Faktem jest natomiast, że niechęć do zmian i mówienie, że tak było zawsze, jest cechą charakterystyczną zaplecza administracyjnego polskiego szpitala. A bez sprawnej administracji menedżerowi trudno skutecznie zarządzać. Warto więc poszerzać ofertę edukacyjną i zachęcać do studiów właśnie to zaplecze administracyjne. Niewątpliwie jednak osobowość lidera pomoże także i w przezwyciężeniu oporów administracji, a kluczem do dobrego zarządzania jest umiejętność współpracy, którą musi posiadać przede wszystkim menedżer. Uczmy się współpracować. Rozmowa z dyrektor Instytutu Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum prof. Stanisławą Golinowską.