Rząd chce oddłużać...a szpitalom nie o oddłużanie chodzi - Solecka, Małgorzata (Menedżer Zdrowia, 2008)
Rząd zapowiedział kolejne oddłużenie. To już było. Czy proponowane zmiany ułatwią zarządzanie jednostkami ochrony zdrowia? Bo tylko w przypadku twierdzącej odpowiedzi na to pytanie można w ogóle oceniać sensowność przygotowywanej operacji oddłużenia. Odpowiedź negatywna, oznaczałaby, że politycy po prostu decydują się dołożyć trochę pieniędzy, by załatać najbardziej widoczne dziury i nie dopuścić tym samym do społecznego niepokoju wywołanego kolejnymi perturbacjami w ochronie zdrowia. Tymczasem nawet dobrze zarządzana placówka przy kiepsko wycenionych usługach z koszyka świadczeń gwarantowanych może mieć problemy finansowe. sonda Jako zapowiedzi bez konkretów, a na dodatek przy błędnej ocenie danych, kwitują pomysł rządu w redakcyjnej sondzie Marek Balicki, Zbigniew Religa, Jarosław Kozera, Rudolf Borusewicz i Wiktor Masłowski. Warto się zapoznać z opiniami ekspertów.