Misja czy zysk? - Bukiel, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2008)
Niektórzy politycy usiłują przekonać opinię publiczną, że szpital prywatny nie będzie należycie wypełniał swojej misji – czyli leczenia ludzi. Krzysztof Bukiel pyta jednak o obecną misję szpitali. Czy jest nią tylko leczenie ludzi? A może obecnie misją szpitali jest dofinansowywanie płatnika? Jego zdaniem tak się dzieje, bo świadczenia są wycenione za nisko, zatem szpitale, wypełniając (pokątną?) misję leczenia ludzi, muszą się zadłużać. Lepiej więc, by działały jak przedsiębiorstwa – dla zysku.