Źle ale lepiej - Pytlak, Anna (Menedżer Zdrowia, 2008)
Placówki medyczne to wielcy producenci szkodliwych dla środowiska odpadów. Według Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego polskie podmioty świadczące usługi medyczne wywarzają 185,9 tys. ton śmieci rocznie. Lwia część z nich, niemal 69 proc., to odpady komunalne. 16,8 proc. to odpady niebezpieczne, a pozostałe to 14,2 proc. Wśród 26,5 tys. ton odpadów niebezpiecznych, aż 24,9 tys. stanowiły odpady zakaźne. Problem jest więc duży, a w Polsce brak jest sprawnych systemów gospodarowania odpadami medycznymi. Sytuacja nieco się poprawia, ale do ideału mamy jeszcze bardzo daleko.