Prewencja chorób serca i naczyń wśród kobiet w Europie - Rynkiewicz, Andrzej (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
Z danych WHO wiadomo, że w Europie choroby sercowo-naczyniowe (choroba wieńcowa, zawał serca, udar mózgu i inne) są przyczyną 56% zgonów wśród kobiet, podczas gdy u mężczyzn odsetek ten wynosi 43%. Nadal jednak często postrzega się kobiety jako grupę o mniejszym ryzyku wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Tymczasem zjawisko pewnej ochrony kobiet przed chorobą niedokrwienną serca dotyczy tylko pacjentek przed menopauzą. Choroba niedokrwienna serca rozwija się średnio 10 lat później u kobiet w porównaniu z mężczyznami w tej samej grupie wiekowej. Wzrost średniej długości życia powoduje, że liczba kobiet z chorobami sercowo-naczyniowymi rośnie. Obserwowane w ostatnich dekadach w Europie zmniejszenie umieralności z przyczyn sercowo-naczyniowych jest wyraźnie mniejsze wśród kobiet niż wśród mężczyzn. Przy współistnieniu różnych obciążeń (np. zespołu metabolicznego i cukrzycy) ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych rośnie u kobiet bardziej niż u mężczyzn. Pomimo lepszej znajomości czynników ryzyka i zasad prewencji chorób sercowo-naczyniowych wśród kobiet, niewiele z nich ma pełną świadomość zagrożenia, jakie choroby te stanowią dla nich samych. Prewencja chorób sercowo-naczyniowych u kobiet powinna być priorytetem w skali europejskiej i krajowej. Zasadniczym celem europejskich wytycznych w sprawie prewencji jest zmniejszenie częstości występowania pierwszych lub kolejnych incydentów, związanych z chorobą niedokrwienną serca, niedokrwiennym udarem mózgowym i chorobą tętnic obwodowych. Szczególnie istotne jest zapobieganie inwalidztwu i przedwczesnym zgonom. W tym celu w wytycznych europejskich z 2006 r. podkreśla się znaczenie zmian w stylu życia, zwalczania najważniejszych czynników ryzyka sercowo-naczyniowego i stosowania różnych metod farmakologicznej prewencji CVD.