Leczenie bólu poembolizacyjnego u pacjentek poddanych embolizacji tętnic macicznych w leczeniu objawowych mięśniaków - Paszkowski, Tomasz; Radomański, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
Jednym z istotnych problemów klinicznych o charakterze jatrogennym, związanych z embolizacją tętnic macicznych w leczeniu objawowych mięśniaków macicy, jest ból poembolizacyjny. Celem pracy była ocena wpływu zastosowania analgezji adjuwantowej przy użyciu paracetamolu na redukcję dawki opioidu (morfiny) podawanego w systemie analgezji kontrolowanej przez pacjentkę. Uzyskane wyniki badań upoważniają do wyciągnięcia następujących wniosków: 1. Ból w 1. dobie po embolizacji tętnic macicznych często wymaga intensywnego i wielolekowego leczenia. 2. Zastosowanie opioidowej analgezji kontrolowanej przez pacjentkę wraz z podawaniem dożylnym paracetamolu istotnie zmniejsza dawkę morfiny wymaganą przez pacjentki z ostrym zespołem bólu poembolizacyjnego.