Miejscowa terapia estrogenowa a ryzyko choroby nowotworowej - Rechberger, Tomasz; Kokot, Marta; Bartuzi, Aleksandra; Wróbel, Andrzej (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
Miejscowa terapia estrogenowa uważana jest za standard terapeutyczny w leczeniu atrofii urogenitalnej. U kobiet, które były uprzednio leczone z powodu nowotworów niehormonozależnych, leczenie atrofii urogenitalnej jest podobne jak u pacjentek bez choroby nowotworowej w wywiadzie, z wyjątkiem tych, u których stosowano napromienianie miednicy. Dla tych pacjentek niskodawkowa, lokalna terapia dopochwowa jest wskazana w celu stymulowania regeneracji nabłonka i poprawy elastyczności oraz nawilżania ścian pochwy. Pacjentki z wywiadem w kierunku nowotworów hormonozależnych w przypadku nasilonej atrofii urogenitalnej powinny jako leczenie pierwszego rzutu stosować substancje nawilżające śluzówkę pochwy bez zawartości hormonów. Z drugiej jednak strony – ze względu na to, że systemowa absorpcja estrogenów z dopochwowych preparatów niskodawkowych jest minimalna – można z dużą dozą prawdopodobieństwa przypuszczać, że ewentualny efekt promocyjny wznowy choroby nowotworowej będzie minimalny.