Terapia hormonalna a choroba zakrzepowo-zatorowa - Barczyński, Bartłomiej; Kotarski, Jan (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
Jedno z najbardziej niebezpiecznych działań niepożądanych u kobiet stosujących doustne środki antykoncepcyjne, jak również terapię hormonalną (HT) stanowią powikłania zakrzepowo-zatorowe. W świetle opublikowanych badań należy przyjąć, że u kobiet w wieku okołomenopauzalnym zastosowanie HT opartej na doustnych formach estrogenów powoduje 2–3-krotne zwiększenie ryzyka choroby zakrzepowo-zatorowej. Przegląd dostępnego piśmiennictwa wskazuje, że nie wszystkie estrogeny i progestageny wiążą się z takim samym ryzykiem wystąpienia powikłań zakrzepowo-zatorowych. Zmieniając drogę podania HT z doustnej na przezskórną, zmniejszając dawkę estrogenu i/lub zmieniając rodzaj progestagenu, przy utrzymaniu tej samej skuteczności klinicznej leczenia, można znacznie ograniczyć liczbę niekorzystnych działań niepożądanych. Decyzja o wyborze rodzaju HT powinna być w każdym przypadku podjęta indywidualnie, zgodnie z potrzebami i oczekiwaniami pacjentki, ale jednocześnie z uwzględnieniem jej ogólnego stanu zdrowia.