Czym się kierować w doborze progestagenu do terapii hormonalnej wieku menopauzalnego? - Pertyński, Tomasz; Stachowiak, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
Wybór odpowiedniego progestagenu oraz jego dawki i drogi podania w terapii hormonalnej (HT) wieku menopauzalnego jest zasadniczym elementem tzw. terapii skrojonej na miarę. Pamiętając o wszystkich wskazaniach i przeciwwskazaniach do tego typu leczenia, należy wiedzieć, że progestageny stosowane w HT to duża grupa związków mających różne powinowactwo do receptorów – progesteronowego, estrogenowego, androgenowego, glukokortykoidowego i mineralokortykoidowego – powodujących tym samym różne, w wielu wypadkach przeciwstawne, końcowe efekty metaboliczne. Wiedza ta pozwala wybrać optymalną dla danej kobiety formę progestagenoterapii i uniknąć lub zminimalizować wiele niepotrzebnych efektów ubocznych związanych z tą formą hormonoterapii.