Estrogenoterapia dopochwowa – czy tylko dla kobiet po menopauzie? - Tomaszewski, Jacek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
Dolegliwości na tle hipoestrogenizmu są w odczuciu większości kobiet przyczyną najbardziej uciążliwych dolegliwości uroginekologicznych. Miejscowe zastosowanie estrogenów u młodych kobiet poprawia funkcję tkanek układu moczowo-płciowego w zakresie mechanizmów warunkujących obronę przed infekcjami, odtwarza prawidłową biocenozę pochwy, zapobiega atrofii urogenitalnej w okresie laktacji, po leczeniu onkologicznym i immunosupresyjnym, zapewnia optymalne przygotowanie struktur anatomicznych do procedur zabiegowych, gojenia rany, integracji materiałów chirurgicznych z otaczającymi tkankami oraz zapobiega zjawisku odrzucenia implantu.