ARTYKUŁY ORYGINALNEChirurgiczne leczenie wrodzonego ubytku skóry owłosionej głowy - Kruk-Jeromin, Julia; Iljin, Aleksandra (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2008)
Wrodzony ubytek skóry (ACC) najczęściej dotyczy skóry owłosionej szczytu głowy, ale może pojawić się na tułowiu lub kończynach. Po urodzeniu widoczne jest owrzodzenie, które szybko zmienia się w bliznę. Rzadko ubytkowi skóry owłosionej głowy towarzyszy brak kości i opony twardej. Czasami z wadą tą współistnieją inne anomalie odległych narządów. Etiopatogeneza ACC nie do końca jest wyjaśniona, bierze się pod uwagę czynniki zewnętrzne oraz genetyczne. Leczenie zależy od głębokości i rozległości zmiany. Przy ubytku kości i opony konieczna jest wczesna interwencja chirurgiczna, natomiast bliznę skóry owłosionej koryguje się ze względów estetycznych w wieku przedszkolnym lub później. Na podstawie obserwacji 28 osób z ACC w wieku 2–46 lat leczonych w Klinice Chirurgii Plastycznej, Rekonstrukcyjnej i Estetycznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi w latach 1981–2007 przedstawiono patomorfologię wady, współistnienie innych zaburzeń wrodzonych i różne metody plastyki płatowej w obszarze skóry owłosionej głowy. W badanym materiale nie udało się wskazać czynników etiopatogenetycznych. W badaniu histopatologicznym wyciętych zmian wykazano cechy typowej blizny. Leczenie chirurgiczne ze wskazań estetycznych dało dobre wyniki.