ARTYKUŁY ORYGINALNEOcena stanu wiedzy i świadomości społeczeństwa na temat przyczyn suchości skóry, jej profilaktyki i możliwości pielęgnacyjnych - Zegarska, Barbara; Woźniak, Magdalena; Grupka, Marcin; Zegarski, Tomasz; Fatz-Grupka, Anna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2008)
Wprowadzenie: Skóra jest jednym z największych narządów ludzkiego ciała. Pełni wiele funkcji, a jedną z nich jest utrzymywanie prawidłowego nawilżenia oraz ochrona przed transepidermalną utratą wody. Częstym zaburzeniem lub problemem klinicznym jest konstytucjonalna lub patologiczna suchość skóry, która świadczy o uszkodzeniu i/lub spadku wydolności bariery naskórkowej. Pojawić się może u każdego człowieka, niezależnie od wieku, płci czy wyjściowego typu skóry, jednak wraz z wiekiem ulega nasileniu. Przyczynami suchości skóry są zarówno czynniki egzo-genne, jak i endogenne. Cel: Weryfikacja wiedzy respondentów na temat przyczyn suchości skóry, jej profilaktyki i możliwości pielęgnacyjnych. Materiał i metody: Grupę badaną stanowiło 125 osób. Badanie polegało na udzielaniu odpowiedzi na 23 pytania kwestionariusza. W celu statystycznego opisania wyników badań posłużono się miarami przeciętnymi. Wyniki: Około 26% ankietowanych osób uznało swoją cerę za suchą, ale aż 66,4% wśród 125 uczestniczących w badaniu zauważyło u siebie objawy suchości. Ankietowani nie utożsamiali czynników ryzyka suchości skóry, na które są narażeni w codziennym życiu, z potencjalnymi przyczynami. Respondenci mieli także problem z powiązaniem jej występowania ze współistniejącymi chorobami, pracą zawodową, stresem, niewłaściwą dietą czy stosowanymi lekami. Na pytanie o pielęgnację skóry suchej najwięcej odpowiedzi dotyczyło nawilżania skóry. Nie wskazywano natomiast na pozytywny wpływ korzystania z zabiegów i porad u kosmetologa, potrzebę zdiagnozowania problemu u dermatologa, suplementację czy używanie rękawic ochronnych podczas codziennych czynności domowych. Wnioski: Mimo że suchość skóry jest problemem powszechnie występującym w naszym społeczeństwie, w badaniach ankietowych wykazano, że wiedza respondentów na temat przyczyn powstawania suchości skóry i możliwości zapobiegania im w postaci właściwej pielęgnacji jest zdecydowanie niezadowalająca.