ARTYKUŁY POGLĄDOWEChlamydia trachomatis – charakterystyka patogenu i diagnostyka zakażeń - Gornowicz, Justyna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2008)
Chlamydie są bakteriami, które wywołują wiele schorzeń, w tym o przebiegu niejawnym. Chlamydia trachomatis (Chl. trachomatis) uważana jest na świecie za bakterię najczęściej przenoszoną drogą płciową. Stosowanie metod skryningowych umożliwia redukcję komplikacji będących wynikiem zakażenia chlamydiami. Molekularne metody detekcji patogenu, takie jak reakcja łańcuchowa polimerazy (PCR) czy reakcja łańcuchowa ligazy (LCR), przyczyniają się do stałego postępu w laboratoriach diagnostycznych. Techniki amplifikacji kwasu nukleinowego (NAAT) umożliwiają lepszą identyfikację patogenu, a także dostarczają prostych, czułych, szybkich i wiarygodnych sposobów wykrywania danego organizmu. Fakt ten czyni opisane metody bardzo dogodnym narzędziem do celów diagnostycznych. W niniejszej pracy przedstawiono biologię i systematykę Chl. trachomatis oraz metody diagnostyczne obejmujące zarówno metody hodowlane, jak i metody nieoparte na kulturach komórkowych.