OPISY PRZYPADKÓWZespół Sweeta w chorobie Kostmanna – związek z pegfilgrastymem - Lis-Święty, Anna; Brzeźińska-Wcisło, Ligia; Kyrcz-Krzemień, Sławomira; Rogala-Poborska, Iwona (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2008)
Zespół Sweeta charakteryzuje się rumieniowo-obrzękowymi ogniskami z naciekami neutrofilowymi w górnej części skóry właściwej, często z towarzyszącą gorączką i zwiększoną liczbą neutrofilów we krwi obwodowej. Opisano wystąpienie zmian po terapii różnymi lekami, m.in. all-trans-kwasem retinowym, karbamazepiną, hydralazyną, lewonorgestrelem/etynylestradiolem, minocykliną, trimetoprymem/sulfametoksazolem, i czynniku stymulującym wzrost kolonii granulocytów (ang. granulocyte colony stimulating factor – G-CSF). W artykule przedstawiono przypadek zespołu Sweeta wywołanego pegfilgrastymem (G-CSF w formie pegylowanej o przedłużonym działaniu) u 23-letniej chorej z ciężką wrodzoną neutropenią (ang. severe congenital neutropenia – SCN) – chorobą Kostmanna. Dotychczas opisane przypadki zespołu Sweeta indukowanego przez G-CSF dotyczyły głównie chorych leczonych z powodu powikłań w przebiegu nowotworów układu krwiotwórczego.