Otyłość i ryzyko kardiometaboliczne - Psurek, Anna; Szymborska-Kajanek, Aleksandra; Wróbel, Marta; Strojek, Krzysztof (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
W ostatnich latach dramatycznie wzrasta liczba osób otyłych. Badania dowodzą, że otyłość brzuszna ma związek z ryzykiem kardiometabolicznym. Zespół kardiometaboliczny wiąże się z podwyższonym ryzykiem zdarzeń sercowo-naczyniowych, odpowiadających obecnie za największą liczbę zgonów. Definicje zespołu metabolicznego modyfikowano w ciągu kilku ostatnich lat, przywiązując coraz większe znaczenie do roli otyłości brzusznej. Trzewna tkanka tłuszczowa wydziela wiele czynników prozapalnych, będących prawdopodobnie mediatorami reakcji prowadzących do powstawania insulinooporności, zaburzeń lipidowych i procesów miażdżycowych. Celem niniejszej pracy jest wykazanie istniejących zależności w tym obszarze, z podkreśleniem znaczenia otyłości trzewnej i wydzielanych przez trzewną tkankę tłuszczową adipocytokin, oraz przegląd istniejących metod terapeutycznych.