Kto powinien leczyć otyłość olbrzymią? - Glück, Marek; Wyleżoł, Mariusz; Sosada, Krystyn; Piecuch, Jerzy; Kozłowski, Andrzej; Wiewióra, Maciej; Żurawiński, Wojciech; Sitkiewicz, Tomasz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Otyłość jest ważnym problemem zdrowotnym, społecznym i ekonomicznym. Obecnie w krajach rozwiniętych, w tym także w Polsce, można zauważyć wzrost populacji otyłych. Otyłość wywołuje liczne dolegliwości i ciężkie schorzenia dodatkowe, a także niekorzystnie wpływa na jakość życia. Leczenie otyłości można podzielić na zachowawcze, obejmujące leczenie farmakologiczne i niefarmakologiczne, oraz postępowanie inwazyjne, w tym również chirurgiczne. Metody chirurgii bariatrycznej obejmują zabiegi wyłączające i restrykcyjne. W wyniku operacyjnego leczenia otyłości można uzyskać znaczną i długotrwałą utratę masy ciała. W artykule omówiono zagadnienia związane z wyborem metody leczenia otyłości olbrzymiej.