Przeszczepianie trzustki jako metoda leczenia chorych na cukrzycę typu 1 - Ziaja, Jacek; Chudek, Jerzy; Więcek, Andrzej; Cierpka, Lech (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Nefropatia cukrzycowa rozwija się u 30–40% chorych na cukrzycę. Po 25–30 latach trwania cukrzycy może pojawić się przewlekła niewydolność nerek, wymagająca dializoterapii. Występujące u dializowanych chorych na cukrzycę powikłania są następstwem zaawansowanej mikro- i makroangiopatii oraz przewlekłej mocznicy. Powyższe powikłania stanowią ogromny problem terapeutyczny, ponieważ śmiertelność dializowanych chorych na cukrzycę przekracza 20% rocznie. U chorych na cukrzycę typu 1 istnieje możliwość przywrócenia fizjologicznej kontroli poziomu glukozy w osoczu krwi i zahamowania postępu powikłań cukrzycowych poprzez wykonanie przeszczepu trzustki. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie wskazań i przeciwwskazań do wykonania przeszczepu trzustki, zasad kwalifikacji chorego do przeszczepu i doboru dawcy, techniki wykonania przeszczepu trzustki, najczęstszych powikłań po przeszczepie, wyników przeszczepiania trzustki oraz stanu przeszczepiania tego narządu w Polsce.