Ryzedronian – dobry wybór - Zubrzycka-Sienkiewicz, Anna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Osteoporoza staje się problemem społecznym w starzejących się społeczeństwach zachodnich. W zapobieganiu i leczeniu tej choroby zaleca się bisfosfoniany, przede wszystkim alendronian lub ryzedronian. Oba te leki w kontrolowanych placebo badaniach klinicznych z randomizacją wykazywały porównywalną skuteczność, jednak redukcję złamań pozakręgosłupowych, w tym biodra, uzyskiwano znacząco wcześniej – bo już po 6 mies. leczenia – w przypadku ryzedronianu, co zostało potwierdzone w kohortowym badaniu REAL. W przypadku alendronianu efekt terapeutyczny mierzony redukcją złamań biodra uzyskiwano po roku leczenia. W endoskopowych badaniach klinicznych ryzedronian przy zachowanym reżimie przyjmowania leku był bezpieczny i nie powodował uszkodzeń w obrębie górnego odcinka przewodu pokarmowego.