Leczenie tętniaków naczyń mózgowych u chorych z przebytym krwawieniem oponowo-mózgowym – aktualny stan wiedzy - Juszkat, Robert; Nowak, Stanisław; Smól, Sławomir; Zarzecka, Anna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2008)
Krwawienie podpajęczynówkowe (SAH) to niszczący proces chorobowy, związany z wysoką śmiertelnością, mogący prowadzić do trwałego kalectwa. Najczęstszą przyczyną SAH jest pęknięcie tętniaka wewnątrzczaszkowego lub malformacji tętniczo-żylnej. Obecnie w leczeniu tętniaków naczyń mózgowych stosuje się metody neurochirurgiczne lub embolizację wewnątrznaczyniową. Do niedawna leczenie wewnątrznaczyniowe było zarezerwowane dla pacjentów, u których tętniak był niedostępny do leczenia chirurgicznego. Od czasu wprowadzenia do użytku spirali odczepianych elektrolitycznie embolizacja stała się coraz powszechniej stosowaną metodą. Zastosowanie remodelingu balonowego oraz implantacji stentów umożliwiło leczenie metodą endowaskularną tętniaków z bardzo szeroką szyją.