Angioprewencyjna rola witamin - Jośko, Jadwiga; Ratman, Rajmund; Ratman, Katarzyna (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
W ostatnim czasie wiele uwagi poświęca się procesowi angiogenezy, który warunkuje wzrost nowotworów oraz przyspiesza i umożliwia powstanie przerzutów nowotworowych. Duże nadzieje daje możliwość ingerencji w proces angiogenezy, dlatego też poszukuje się nowych sposobów zahamowania powstania kapilar w otoczeniu nowotworu. W badaniach in vitro i in vivo udowodniono, że witaminy wpływają hamująco na proces angiogenezy. Powyższy mechanizm odbywa się przez hamowanie transkrypcji genu dla czynników angiogennych, takich jak czynnik wzrostu śródbłonka naczyniowego (ang. vascular endothelial growth factor – VEGF), spadek ekspresji receptora VEGF, hamowanie aktywacji czynników transkrypcyjnych, zmniejszenie stężenia angiopoetyny 2, wzrost apoptozy komórek śródbłonkowych, hamowanie peroksydazy glutationowej oraz spadek aktywności kinazy tyrozynowej. Wobec powyższego, niedocenione pod tym względem witaminy być może mogłyby stanowić istotny element terapii wspomagającej leczenie nowotworów