Wpływ anemii na wyniki radiochemioterapii chorych na raka szyjki macicy - Jakubowicz, Jerzy; Reinfuss, Marian; Blecharz, Paweł; Skotnicki, Piotr; Szatkowski, Wiktor; Krzystek-Małecka, Halina (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2008)
W pracy przedstawiono zagadnienie anemii u chorych na raka szyjki macicy, ze szczególnym uwzględnieniem chorych poddanych radiochemioterapii. Na podstawie danych zawartych w piśmiennictwie określono częstość występowania anemii (stężenie hemoglobiny mniejsze niż 12 g/dl) w tej grupie chorych, jej związek ze stopniem utlenowania guza pierwotnego oraz jej znaczenie prognostyczne. Oceniono skuteczność metod kompensacji anemii (transfuzje, podawanie erytropoetyny) i ewentualny wpływ tej kompensacji na przeżycie chorych.