Artykuł oryginalnyMetoda fotodynamiczna (ALA-PDT) w leczeniu brodawek zwykłych, płaskich i stóp - Polak-Pacholczyk, Izabela; Lassota-Falczewska, Magdalena; Kozłowska, Magdalena; Kaszuba, Aleksandra; Browarski, Tomasz (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2008)
Wprowadzenie: Brodawki stanowią grupę zróżnicowanych pod względem klinicznym chorób skóry wywołanych różnymi wirusami brodawczaka ludzkiego (ang. human papilloma virus – HPV). Duża częstość występowania zakażeń HPV, szczególnie u ludzi młodych, oraz skłonność do nawrotów po różnych metodach leczenia skłaniają do poszukiwania nowych metod mało inwazyjnych, dających dobre efekty kosmetyczne. Ostatnio podejmuje się próby leczenia różnych typów brodawek terapią fotodynamiczną (ang. photodynamic therapy – PDT) z użyciem kwasu 5-aminolewulinowego (ang. aminolevulinic acid – ALA) jako fotouczulacza. Cel: W pracy oceniano skuteczność kliniczną i występujące objawy uboczne w czasie leczenia metodą ALA-PDT u chorych z opornymi na inne metody terapii brodawkami zwykłymi, płaskimi i stóp. Wyniki: Uzyskano bardzo dobre efekty leczenia w przypadku brodawek płaskich, a dobre w terapii brodawek stóp zarówno typu mozaikowego, jak i myrmecia. Wnioski: Istotną przewagą metody ALA-PDT nad dotychczas stosowanymi są stosunkowo niewielkie objawy uboczne i bardzo dobre efekty kosmetyczne