Artykuł oryginalnyOcena retrospektywna występowania grzybów z rodzaju Malassezia - Macura, Anna B.; Bochenek, Magdalena; Rup, Elżbieta (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2008)
Wprowadzenie: Grzyby z rodzaju Malassezia mogą stanowić składnik normalnej komensalnej flory skóry, a także mogą być przyczyną wielu chorób skórnych. Cel: Celem pracy była ocena występowania grzybów drożdżopodobnych z rodzaju Malassezia w materiałach klinicznych od osób z podejrzeniem grzybicy powierzchniowej zgłaszających się do Zakładu Mykologii Katedry Mikrobiologii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego przez 16 lat, czyli od 1 stycznia 1992 r. do 31 grudnia 2007 r. Materiał i metody: Przebadano 12 321 materiałów klinicznych, z czego w 5654 z nich stwierdzono obecność grzybów. Wyniki: Grzyby częściej izolowano od mężczyzn niż od kobiet (49,8 vs 42,9%). W 771 przypadkach odnotowano grzyby Malassezia, częściej od mężczyzn (59,4%) niż od kobiet (40,6%). Najczęściej grzyby te izolowano z materiałów pochodzących z głowy, następnie z tułowia oraz twarzy. Tylko w pojedynczych przypadkach zaobserwowano współwystępowanie grzybów Malassezia z innymi grzybami. Wnioski: Analizując retrospektywnie występowanie grzybów Malassezia, stwierdzono w ciągu 16-letniej obserwacji okresy zwiększonej częstości izolacji grzybów Malassezia oraz okresy spadku w poszczególnych latach.