Artykuł oryginalnyUdział ekspresji cyklin w patogenezie odmiany powierzchownej i guzkowej raka podstawnokomórkowego - Lesiak, Aleksandra; Słowik-Rylska, Małgorzata; Jochymski, Cezary; Kozłowski, Wojciech; Sysa-Jędrzejowska, Anna; Rogowski-Tylman, Michał; Bogaczewicz, Jarosław; Narbutt, Joanna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2008)
Wprowadzenie: Rak podstawnokomórkowy (ang. basal cell carcinoma – BCC) należy do najczęściej występujących nowotworów skóry u ludzi i stanowi poważny problem współczesnej medycyny. W zależności od cech morfologicznych wyróżnia się kilka postaci BCC, z których najczęściej pojawia się forma powierzchowna (pBCC) i guzkowa (gBCC). Prawidłowa ekspresja białek regulatorowych cyklu komórkowego, do których należą cykliny, jest jednym z niezbędnych czynników warunkujących właściwą proliferację komórek. Wykazano, że dysregulacja ekspresji białek kontrolujących fazy cyklu komórkowego odgrywa kluczową rolę w patogenezie nowotworów, w tym BCC. Cel: Celem pracy była ocena różnic w ekspresji cykliny D1, A, B1 u chorych z postacią powierzchowną i guzkową raka podstawnokomórkowego. Materiał i metody: Materiał badawczy stanowiły 22 osoby rasy kaukaskiej, u których za pomocą badania histopatologicznego rozpoznano powierzchowną (n=11, grupa 1.) bądź guzkową (n=11, grupa 2.) postać BCC. We wszystkich pobranych wycinkach skóry ze zmian chorobowych określano średnią liczbę komórek wykazujących ekspresję cykliny D1, A, B1 (metoda immunohistochemiczna). Wycinki skóry pobrane od 4 zdrowych ochotników stanowiły grupę kontrolną. Wyniki: Średnia liczba komórek wykazujących ekspresję cykliny D1 i A była istotnie większa w grupie pBCC i gBCC niż w porównywanej grupie kontrolnej. Analizując komórki z ekspresją cykliny B1, stwierdzono istotnie mniejszą ich liczbę zarówno w grupie pBCC, jak i gBCC w porównaniu z grupą kontrolną. Obserwowano także, że liczba komórek cykliny D1(+) była istotnie wyższa w odmianie pBCC niż w gBCC. Nie stwierdzono natomiast różnic między ekspresją cykliny A i B1 a typem histopatologicznym BCC. Wnioski: Uzyskane wyniki wykazujące odmienną ekspresję cykliny D1 w postaci powierzchownej i guzkowej BCC mogą świadczyć o odmiennych mechanizmach rozwoju tych najczęstszych postaci raków podstawnokomórkowych.