Artykuł poglądowyAnafilaksja powysiłkowa związana ze spożyciem pokarmu - Rosińska-Więckowicz, Anna; Czarnecka-Operacz, Magdalena (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2008)
Anafilaksja pokarmowa indukowana wysiłkiem (ang. food-dependent exercise-induced anaphylaxis – FDEIA) jest obok wstrząsu anafilaktycznego najgroźniejszą postacią alergii pokarmowej. W przebiegu FDEIA wysiłek fizyczny po spożyciu pokarmu warunkuje wystąpienie objawów anafilaksji. Chociaż FDEIA występuje bardzo rzadko, to ze względu na powtarzalne i zagrażające życiu epizody choroby pojawiające się u pacjentów warto zwrócić uwagę na tę jednostkę chorobową. Anafilaksja dotyczy głównie osób młodych, aktywnych fizycznie, dlatego jej epizody najczęściej obserwuje się wśród uczniów w czasie zajęć sportowych w szkole lub na treningach. Osoby aktywne fizycznie spożywają często pokarmy o dużej kaloryczności, zawierające substancje o silnych właściwościach alergogennych (orzechy, zboża, kasze). Osoby z epizodem FDEIA w wywiadzie powinny być poinformowane o konieczności unikania spożywania pokarmów, które spowodowały anafilaksję, lub o silnych właściwościach alergogennych na co najmniej 4 godz. przed planowanym wysiłkiem fizycznym. Według najnowszych doniesień zarówno wysiłek fizyczny, jak i kwas acetylosalicylowy mogą ułatwiać wchłanianie alergenów pokarmowych z przewodu pokarmowego. Ze względu na fakt, że epizody choroby występują na ogół w czasie zajęć sportowych w szkole, treningów lub zawodów konieczna jest popularyzacja wiedzy o tej jednostce chorobowej wśród nauczycieli, trenerów i lekarzy sportowych.