Opis przypadkuTerapia fotodynamiczna w leczeniu licznych ognisk keratosis solaris wywołanych przewlekłą ekspozycją na światło słoneczne - Osiecka, Beata J.; Jurczyszyn, Kamil; Ziółkowski, Piotr; Gerber, Hanna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2008)
W prezentowanej pracy przedstawiono skuteczność terapii fotodynamicznej w leczeniu ognisk rogowacenia słonecznego powstałych u osoby poddanej przewlekłej ekspozycji na światło słoneczne w warunkach pracy zawodowej. Pacjent (z zawodu archeolog) pracował przez kilka lat w południowej Europie i Afryce. Dodatkowym czynnikiem ryzyka zachorowania był jego jasny fototyp skóry – typ II (błękitne oczy, rude włosy). Liczne ogniska rogowacenia słonecznego pojawiły się w obrębie pleców oraz ramion w postaci szarożółtych, chropowatych łusek, po potarciu których uwidaczniano sączącą powierzchnię. Mężczyźnie podano 20-procentowy roztwór kwasu aminolewulinowego w postaci maści o podłożu eucerynowym. Naświetlanie rozpoczęto po upływie 6 godz. od nałożenia maści. Źródło światła stanowiła lampa halogenowa (Penta Lamps Teclas, długość fali 630 nm). Całkowita dawka energii wyniosła 120 J/cm 2 . Ogniska rogowacenia słonecznego uległy całkowitej regresji po jednorazowym naświetleniu. Terapia fotodynamiczna jest skuteczną i polecaną przez autorów metodą leczenia rogowacenia słonecznego. Pozwala uzyskać bardzo dobre efekty kosmetyczne. Warto zaznaczyć, że efekt terapeutyczny występuje już po pierwszym zabiegu, bez konieczności jego powtarzania.