Koło ratunkowe (Menedżer Zdrowia, 2008)
Uważamy, że przekształcenia samodzielnych publicznych zakładów opieki zdrowotnej są konieczne. Platforma Obywatelska forsuje radykalny projekt przeprowadzenia prywatyzacji, który – z uwagi na sprzeciw prezydenta i opozycji – nie ma praktycznie szans na wdrożenie. Zwracamy uwagę, że trzeba myśleć o zagrożeniach – czyli ryzyku upadłości szpitala-spółki. Postulujemy, by w projekcie ustawy znalazł się zapis, że majątek szpitala pozostaje własnością samorządu. Innymi słowy – prywatyzujmy kontrakty i zarządzanie, a nie majątek. Jeśli taka spółka upadnie, nie ma ryzyka, że majątek stanie się własnością wierzycieli.