Prywatyzacja niemieckich szpitali - Wieczorkowska, Anna (Menedżer Zdrowia, 2008)
Choć w Niemczech nadal przeważają szpitale publiczne, to od pewnego czasu prywatni inwestorzy coraz więcej inwestują w ochronę zdrowia, przejmując publiczne placówki medyczne. Interesują ich nie tylko małe szpitale – sprywatyzowany został także duży szpital kliniczny. Powód takich działań jest prosty: publiczne szpitale coraz częściej mają kłopoty finansowe, podobnie jak i władze publiczne – samorządy i rządy landów odpowiedzialne za opiekę zdrowotną.