Niezawodna szybkość. Rozmowa z Michałem Kotlińskim - Wawrzyniak, Małgorzata (Menedżer Zdrowia, 2008)
Marek Kotliński z firmy GreenPol wyjaśnia, dlaczego korzystny jest system sterylizacji plazmowej. Plazma jest zjonizowanym gazem wytwarzanym w warunkach próżni pod wpływem wysokiego napięcia. Niszczy drobnoustroje uszkadzając ich DNA, RNA, enzymy, fosfolipidy.