Ratunek w przyszłości - Majewski, Adam (Menedżer Zdrowia, 2008)
Choć medycyna ratunkowa w Polsce się rozwija, to wciąż przodujemy w czarnej statystyce tzw. zgonów do uniknięcia. Dzieje się tak dlatego, że poszkodowanym zbyt często nie zapewnia się szybkiej diagnostyki i działań ratunkowych po wypadku. Często wyposażenie służb ratunkowych jest niekompletne. Jak znaleźć pieniądze? Może w Unii Europejskiej, która na lata 2007–2013, w Programie Operacyjnym Infrastruktura i Środowisko, w działaniu 12.1 Rozwój Systemu Ratownictwa Medycznego, zapisała aż 235 mln euro na obniżenie śmiertelności oraz skutków powikłań powstających w wyniku wypadków i innych stanów nagłego zagrożenia zdrowotnego.