Problemy urologiczne kobiet okresu pomenopauzalnego - Darewicz, Barbara; Skrodzka, Marta; Kudelski, Jacek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
Okres okołomenopauzalny u kobiet wiąże się z obniżeniem jakości życia. Spadek poziomu estrogenów prowadzi do dysfunkcji wielu narządów i układów. W pracy przedstawiono problemy urologiczne kobiet okresu pomenopauzalnego. Opisano wpływ poziomu estrogenów na fizjologię i patofizjologię układu moczowego. Scharakteryzowano czynniki ryzyka schorzeń urologicznych występujących w tym okresie (nietrzymanie moczu, nawracające infekcje, objawy podrażnieniowe pęcherza) oraz możliwości ich leczenia. Prawidłowa diagnostyka i leczenie pacjentek z chorobami układu moczowego w okresie klimakterium wymaga współpracy ginekologa i urologa, jak również poszerzenia wiedzy pacjentek i lekarzy pierwszego kontaktu w zakresie zaburzeń układu moczowego kobiet w procesie starzenia.