Porównanie flory bakteriologicznej sromu kobiet operowanych z powodu raka sromu oraz pacjentek operowanych z powodu łagodnych schorzeń ginekologicznych - Olejek, Anita; Nowowiejska-Wiewióra, Anna; Kozak-Darmas, Iwona; Kellas-Sleczka, Sylwia; Dyla, Łucja; Wiczkowski, Andrzej; Król, Wojciech (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
W etiologii różnych nowotworów zwraca się uwagę na związek pomiędzy rozwojem raka a współwystępowaniem przewlekłej infekcji bakteryjnej bądź wirusowej. Związek pomiędzy przewlekłym stanem zapalnym a procesem nowotworzenia jest dobrze zbadany i udowodniony m.in. w raku szyjki macicy, wątroby lub żołądka. Rak sromu występuje stosunkowo rzadko u młodych kobiet, natomiast najczęściej rozpoznaje się go u pacjentek w okresie pomenopauzalnym. U młodych kobiet jego obecność wiąże się z infekcją wirusem brodawczaka ludzkiego, którego kancerogenne działanie w przypadku wielu nowotworów zostało potwierdzone. Wśród czynników zwiększających ryzyko zachorowania na raka sromu u starszych kobiet wymienia się przewlekłe, zaniedbane bakteryjne i wirusowe infekcje okolicy urogenitalnej. Celem pracy było porównanie flory bakteryjnej sromu kobiet operowanych z powodu raka sromu oraz pacjentek operowanych z powodu łagodnych schorzeń ginekologicznych.