Menopauzalna terapia hormonalna (MHT) u kobiet na różnych etapach okresu przekwitania - Kokot-Kierepa, Marta; Rechberger, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
Menopauza to naturalny etap życia kobiety i ważne jest, by zmiany biologiczne, psychologiczne i socjologiczne, które się w tym okresie dokonują, były przez nią pozytywnie postrzegane i akceptowane. Problemy okresu przekwitania są niezwykle istotne z uwagi na wydłużanie się życia kobiet, a opieka ginekologiczna w tym okresie jest ważnym problemem klinicznym. Kobiety zgłaszają się do ginekologa na różnych etapach okresu przekwitania, z różnym nasileniem objawów menopauzalnych. Terapia hormonalna powinna być dobrana indywidualnie, po rozważeniu wskazań i przeciwwskazań, na podstawie wyników badań dodatkowych i ze szczególnym uwzględnieniem potrzeb pacjentki w danym przedziale czasowym. Ważny jest moment rozpoczęcia terapii hormonalnej – zastosowana w tzw. oknie możliwości terapeutycznych (45.–60. rok życia kobiety) pozwala pacjentce uzyskać niekwestionowane korzyści zdrowotne. Stąd również potrzeba monitorowania leczenia i modyfikacji menopauzalnej terapii hormonalnej (HT) wraz z upływem czasu. Wagę problemu dostrzegają nie tylko lekarze, ale także pacjentki, które aktywnie uczestniczą w procesie terapeutycznym przez akceptację proponowanego leczenia.