Pierwotny chłoniak B-komórkowy trzonu macicy – opis przypadku i przegląd piśmiennictwa - Moszyńska-Zielińska, Małgorzata; Sobotkowski, Janusz; Gottwald, Leszek; Kordek, Radzisław; Błasińska-Morawiec, Maria; Ciałkowska-Rysz, Aleksandra (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2008)
Występowanie brzusznej postaci chłoniaków B-komórkowych z zajęciem wewnętrznych narządów płciowych należy do rzadkości. Celem pracy była analiza przypadku 67-letniej chorej leczonej z powodu pierwotnego chłoniaka B-komórkowego trzonu macicy. Podczas laparotomii usunięto macicę, obustronnie przydatki oraz węzły chłonne biodrowe wewnętrzne. Wynik badania histopatologicznego wskazywał na large B-cell lymphoma (DLBCL), CD20 (+). Po operacji zastosowano uzupełniającą chemioimmunoterapię wg schematu R-CHOP. Uzyskano 12-miesięczną remisję choroby nowotworowej, trwającą do chwili obecnej.